Denna multimiljard Bitcoin-dumpning av amerikansk regering kan vara en droppe i hinken

Priset på bitcoin (BTC) har varit ett flyktåg för sent och det finns till synes inget som kan komma i vägen. Vissa tror att även om en av de största BTC-valarna, den amerikanska regeringen, beslutar att sälja sitt stash nu till ett värde av miljarder USD skulle det inte ha någon väsentlig effekt på marknaden eftersom BTC-handelsvolymerna mer än fördubblades på en månad.

Som rapporterats i november har USA: s justitieministerium (DoJ) förverkat BTC 69 370, värt över 1 miljard USD vid den tiden. I skrivande stund (07:59 UTC) är det värt mer än 2,7 miljarder USD, eftersom BTC handlas till 39 629 USD efter att det kort berörde 42 000 USD igår.

Den amerikanska regeringen kontrollerar nu den sjätte rikaste BTC-adressen (och den fjärde rikaste om vi utesluter adresser som styrs av kryptobörser).

Under tiden inlämnade USA: s advokatkontor för norra distriktet Kalifornien nyligen ett civilt klagomål för förverkande av dessa mynt. Om historia är någon indikation kan bitcoins bero på att säljas i en auktion av US Marshals Service. Det var vad som hände 2014 och 2015 då den amerikanska regeringen fick kontroll över mer än 144 000 BTC – värt USD 122 miljoner vid den tiden och 5,7 miljarder USD idag – och sålde dem.

Faktum är att auktion av bitcoins kan vara frestande för en inkommande administration för vilken penningtappen är redo att öppna bredare när pandemin skärper greppet om ekonomin.

En fråga om ”USA: s nationella säkerhet”

Om den amerikanska regeringen tar ett liknande spår den här gången är det svårt att veta hur marknaden skulle reagera tills det faktiskt händer. Pierre Rochard, en Bitcoin-strateg på Kraken-börsen, påpekar dock att försäljningen skulle vara en droppe i skopan jämfört med den robusta handelsaktiviteten på BTC-marknaden för sent. Idag är den 24-timmars BTC-handelsvolymen cirka 70 miljarder USD (den var i genomsnitt cirka 30 miljarder USD i december).

„Så jag tror inte att en auktion på 3 miljarder USD skulle ha någon väsentlig effekt“, sa Rochard till Cryptonews.com.

Men han sa att han är orolig för den större bilden: „Jag tror att auktionen skulle undergräva USA: s nationella säkerhet.“

I ett nyligen inlägg på GitHub noterade Rochard vidare,

”Den snabba auktionen av beslagtagna bitcoin [2014 och 2015] var, enligt min åsikt och med förmågan bakåt, ett misstag. Federal Reserve kan skapa en oändlig mängd US-dollar, intäkterna som erhålls i auktionen. Bitcoins kan inte skapas ur luften och det finns en begränsad mängd av dem. ”

Som ett resultat förklarar Rochard att han „lobbyar för lagstiftning för att förhindra att auktionen sker av amerikanska nationella säkerhetsskäl.“

En av de räkningar som han stöder är Bitcoin HODL Act, som skulle göra det möjligt för US Marshals Service att „säkert förvara och lagra bitcoin-tillgångar som förvärvats genom beslag tills ytterligare lagstiftning har antagits och träder i kraft omedelbart.“

Istället skulle BTC förvaras i en depåplånbok som skulle hanteras av det amerikanska finansdepartementet utan att hota att sälja, byta ut, auktionera eller på annat sätt belasta tillgångarna tills mer lagstiftning är på gång.

DoJ svarade inte på vår begäran om kommentarer.

Under tiden sa Rachid Ajaja, VD och grundare av AllianceBlock, nyligen att det är osannolikt att BTC-valar – de som har tillräckligt med BTC för att påverka priset – kommer att sälja när som helst snart.

”Bitcoin upplever en leveranschock just nu och gruvarbetare kan inte hålla jämna steg med efterfrågan. Av den anledningen är det osannolikt att valar kommer att avstå från BTC-likviditet förrän priset är närmare 100 000 USD +, sade han och tillade att varje krasch vi ser inte kommer att vara så drastisk som de som vi har sett tidigare tack vare ökade nätverkseffekter. och institutionellt engagemang.