US-dollar knijpen en $19K BTC: 5 Dingen om in Bitcoin te kijken deze week

De zwakte van de USD combineert met een Bitcoin vraag- en aanbodconflict, aangezien BTC/USD zich richt op $19.000.

Bitcoin (BTC) begint nog een week op bijna historische hoogtepunten als de Amerikaanse dollar blijft dalen – wat is het volgende?

Nu beleggers op zoek zijn naar veilige havens en Bitcoin Up al een vraaguitdrukking ziet, behandelt Cointelegraph de factoren die de prijsactie deze week verder zouden kunnen vormgeven.

DXY daalt naar bekende dieptepunten

Het nieuws uit de VS dat de massale inenting tegen het Coronavirus binnen een maand kan beginnen, heeft investeerders in paniek gestuurd voor hedge activa.

Nu er meerdere kandidaten beschikbaar zijn onder de potentiële vaccins, neigt de stemming naar een wereldwijd herstel, wat betekent dat de dollar minder aantrekkelijk wordt in vergelijking met andere bestemmingen.

Het „vaccinnieuws is gunstig voor de mening van een eerder-dan-meer globaal economisch herstel met het verlies van de USD zijn veilige haven beroep langs de weg,“ Rodrigo Catril, een muntstrateeg bij de Nationale Bank van AustraliÓ, vertelde Bloomberg.

„Dit is een risicopositieve, USD-negatieve achtergrond, vooral omdat de Fed waarschijnlijk nog enige tijd ultra-dovish zal blijven“.

De Amerikaanse dollar-index (DXY), die de USD volgt ten opzichte van een mandje van twintig valuta’s van handelspartners, is sinds augustus twee keer zo laag geworden, met maandelijkse verliezen van in totaal bijna 2,2%.

Zoals Cointelegraph vaak rapporteert, heeft DXY de neiging om een inverse correlatie met Bitcoin te tonen, wat betekent dat langdurige zwakte samengaat met sterkere BTC/USD prestaties.

De vooruitzichten voor de dollar blijven onzeker, mede dankzij het risico van nieuwe sancties van het Witte Huis tegen Chinese technische bedrijven, waarvan de details deze week worden verwacht.

Leveringssqueeze „grootste verhaal in Bitcoin“

Binnen Bitcoin gaat het opkomende verhaal dat kopers simpelweg meer munten vragen dan er geproduceerd kunnen worden, door.

Zoals eerder opgemerkt, wordt dit gedreven door bedrijven, met name Grayscale, Square’s Cash App en PayPal, waarbij de eisen van alle drie alleen maar toenemen naarmate meer klanten ervoor kiezen om BTC te kopen.

Het resultaat is dat de mijnwerkers hun bloksubsidies zien stijgen, en de enige manier waarop de aankoopkant het gat kan dichten is door hogere prijzen per munt te betalen.

„PayPal en Cash App kopen al meer dan 100% van alle nieuw uitgegeven bitcoins,“ vat beleggingsmaatschappij Pantera Capital samen in een blogpost op 21 november.

„Waar zou Cash App hun munten vandaan halen? Dat is waar de eindige-levering, inelasticiteit deel komt: Tegen een hogere prijs. Dat is het verhaal in Bitcoin op dit moment.“

Pantera bevatte een grafiek van het volume van ItBit, de uitwisseling uitgevoerd door Paxos, de betalingsverwerker die PayPal’s nieuwe cryptocurrency-functie dekt. PayPal alleen al, voegde het toe, lijkt al 70% van alle nieuwe bitcoins te kopen.

De nieuwe status-quo verschilt duidelijk van de laatste keer dat Bitcoin verhandeld werd op niveaus in de buurt van $20.000. In tegenstelling tot toen, zo stellen verschillende cijfers, zijn degenen die deze keer kopen er per definitie voor de lange termijn in.

„Bij $18.5K #Bitcoin hebben Google-zoekopdrachten naar ‚bitcoin‘ geen uptick gezien. Dit is geen FOMO-rally. Het is een vaste hand. Weinigen begrijpen dit,“ Tweelingruil mede-oprichter Cameron Winklevoss twitterde maandag.

Vorige week onderstreepten commentaren van een traditionele marktstrateeg het schijnbare gebrek aan interesse in Bitcoin bij de mainstream consumenten. Dit, vertelde ze aan Bloomberg, was in 2017 overleden.

Fundamentele fase van een serieuze opleving

Na de stijging van 4,82% vorige week, zal Bitcoin’s netwerkprobleem binnen vijf dagen een heropleving van de fundamenten veroorzaken.

Moeilijkheid en de automatische aanpassingen – na elke blokkade van 2016 – zijn een essentieel kenmerk van Bitcoin, waardoor het constante blokkeringsintervallen kan handhaven zonder tussenkomst van buitenaf en zo de stabiliteit van het netwerk kan garanderen.

Begin november is de moeilijkheidsgraad in één enkele aanpassing in negen jaar tijd het meest gedaald. Dit creëerde een toegankelijker speelveld voor de mijnwerkers, met de verwachting dat door de toegenomen activiteit de moeilijkheidsgraad weer zou stijgen dankzij de daaruit voortvloeiende concurrentie.

Op het einde van deze week zou de moeilijkheidsgraad dus met naar schatting 7,7% moeten stijgen, waardoor de impact van de vorige dip bijna ongedaan wordt gemaakt en het pad wordt geopend naar nieuwe hoogtepunten van het allerhoogste niveau.

Evenzo heeft de gemiddelde hash rate van Bitcoin – de geschatte rekenkracht gewijd aan het valideren van transacties – 137 exahashes per seconde (EH/s) bereikt, een stijging van 30% sinds de moeilijkheidsdaling.

De zevendaagse gemiddelde hashrate ligt momenteel op 146 EH/s, dit verschijnt medio oktober.

PlanB: Grote koerswinsten moeten nog komen

Uitzoomen – zelfs een beetje – is nog steeds een oorzaak van grote pesterij onder sommige van de bekendste analisten van Bitcoin.

Voor PlanB, de maker van de op voorraad-naar-stroom-gebaseerde serie van prijsvoorspellingsmodellen, moet de echte opwaartse spiraal voor Bitcoin nog komen, ondanks de maandelijkse winst die al 43% bedraagt.

Dit is te wijten aan historisch gedrag na de halvering van bloksubsidies. In 2012 en 2016 volgde maanden na de halvering de opwaartse trend, maar het jaar daarop kwam er serieuze winst – en leek het meer op een tsunami dan op een langzaam toenemend tij.

„De huidige #bitcoin prijs actie is leuk, maar we wachten op een echte sprong (zoals de rode pijlen begin 2013 en 2017),“ tweette hij naast een geannoteerde grafiek.

„IMO dat zal het begin zijn van de echte stierenmarkt, en inderdaad fase5. Januari 2021?“
Zoals Cointelegraph meldde, is PlanB verre van alleen in het overwegen van volgend jaar als de terugkeer van Bitcoin’s halcyon-dagen.

Angst & Hebzucht koelt langzaam af

Een tegenargument voor verdere winst voor Bitcoin kwam vorige week in de vorm van verontrustende metingen van de Crypto Fear & Greed Index.

Met behulp van een mandje met factoren om het beleggerssentiment te meten, kwam de Index bijna overeen met de hoogtepunten van 2019, die uitmondden in een aanzienlijke prijsdaling.

Vanaf maandag, echter, begint de huidige „extreme hebzucht“ van de metrische rating van het marktsentiment langzaam af te nemen, en daalt het van 94/100 tot 90/100.

„Extreme hebzucht“ verwijst naar de snel verslechterende kracht van de vastberadenheid van beleggers naarmate de prijzen stijgen, wat de toenemende waarschijnlijkheid van een uitverkoop aangeeft.